Begroting 2019

Grondbeleid

Vorderingen op de balans

Vorderingen op de balans

Algemeen
Voor een vijftal projecten geldt dat de gemeente een ondersteunende rol inneemt en daarmee niet actief risicodragend deel neemt in een ontwikkeling. Met ingang van 1 januari 2017 zijn deze projecten, in navolging op de wijzigingen vanuit het BBV, op de balans verantwoord als vordering (overlopende passiva en activa - vooruit ontvangen en betaalde bedragen). Per 1 januari 2016 stonden de gronden nog als vlottende activa en dan specifiek als voorraad gronden onderhanden werken verantwoord op de balans. Het gaat om de volgende projecten: Dekkerswald, Heikant in de Horst, Lieskes Wengs, Jan Arntzstraat en Morgenbad. In alle gevallen geldt dat een (anterieure) overeenkomst gesloten is met de betreffende ontwikkelaar. In deze overeenkomsten is bijvoorbeeld een bijdrage aan de gemeente opgenomen.

Actueel inzicht

Lieskes Wengs
In 2014 kon de ontwikkelaar niet tijdig voldoen aan zijn betalingsverplichtingen door de tegenvallende verkopen. Voormalig gemeente Ubbergen heeft ter zekerheidstelling tijdelijk een kavel in eigendom gekregen. De gemeenteraad van Ubbergen heeft in november 2014 het besluit genomen om de kavel aan te kopen. Zij stelde hier bij de voorwaarde dat de kavel zonder winstoogmerk aan de ontwikkelaar wordt terug verkocht als hij binnen twee jaar aan zijn verplichtingen heeft voldaan. Op 28 februari 2017 heeft het college besloten om de termijn met een half jaar te verlengen tot 1 juli 2017. Inmiddels is duidelijk dat de ontwikkelaar niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. De gemeente heeft dan ook besloten om de betreffende kavel zelf te verkopen. Er is inmiddels al een geïnteresseerde voor de kavel, die een optie heeft genomen op de kavel.

Morgenbad in Leuth
Het Morgenbad is lang in beeld geweest als nieuwbouw locatie voor de school Bijenveld (als onderdeel van een breed voorzieningencomplex Leuth – Zuid). Eind 2011 is echter besloten om Bijenveld als ‘brede school’ op de bestaande locatie te herbouwen. In 2012 is daarom gestart met een haalbaarheidsonderzoek om het voormalige Morgenbad tot een woningbouw locatie te herontwikkelen.

Op 27 februari 2014 is een realisatie-overeenkomst gesloten tussen de gemeente en de ontwikkelaar voor de herontwikkeling van deze locatie. De herontwikkeling betreft: de sloop van het vervallen zwembadgebouw; de realisatie van 14 huurwoningen (waarvan 8 levensloopbestendig) in een hofje; de uitgifte van 11 vrije sector kavels in de tweede fase met een uitwerkingsverplichting. De gemeente heeft geen grondpositie in het plangebied, maar faciliteert de ontwikkeling.

Het bestemmingsplan Morgenbad Leuth is op 9 september 2016 vastgesteld door de gemeenteraad. Het bestemmingsplan maakt de realisatie mogelijk van het nieuwe wijkje Kalfsheuvel. Voor de eerste fase (14 huurwoningen) is al een vergunning verleend en de woningen zijn voor 1 juli 2017 opgeleverd. De huurwoningen (Kalfsheuvel 1 t/m 27 oneven) worden verhuurd door WIBECO Vastgoed.

Voor de 2e fase (realisatie van 11 vrije sector woningen) moet nog een uitwerkingsplan worden opgesteld en in procedure worden gebracht. Verwacht wordt dat het uitwerkingsplan vóór 2019 in procedure gaat. Oosterhout Ontwikkeling gaat de woningen in de 2e fase bouwen en verkopen. De Groene Landen (ontwikkelaar van de hele locatie) wil de openbare ruimte graag voor de realisatie van de bouw van de 2e fase overdragen. We zijn hierover in overleg met Oosterhout en De Groene Landen.

Jan Arntzstraat/(verlengde) Schoolstraat Kekerdom
De gemeente heeft met Oosterpoort projectontwikkeling BV in 2010 een realisatie – overeenkomst gesloten. Deze overeenkomst betreft de herstructurering van de bestaande woningen aan de Jan Arntzstraat (12 sloop / nieuwbouw plus 5 aanvullende nieuwbouw) en het realiseren van 19 nieuwe woningen aan de (verlengde) Schoolstraat in Kekerdom. Sinds december 2010 is sprake van een onherroepelijk bestemmingsplan.

De vastgestelde verdeling binnen dit plan (gedeelte Jan Arntzstraat) betrof 7 sociale huurwoningen en 10 koopwoningen. Door wijziging van de Woningwet mag Oosterpoort echter geen koopwoningen meer bouwen. Oosterpoort heeft nu geen intentie om op korte termijn woningen te bouwen. Er is hier dan ook geen nieuwbouw-investering gepland binnen de komende vier jaar.

Aan de (verlengde) Schoolstraat in Kekerdom zouden 19 nieuwe woningen worden gerealiseerd. Van de 19 woningen aan de (verlengde) Schoolstraat in Kekerdom moeten nog 5 koopwoningen en een bouwkavel worden gerealiseerd. De locatie met de nog te bouwen woningen wordt gekocht en ontwikkeld door Kaal Projectontwikkeling.